Priprema površina
Priprema površina

Zašto Loctite® koristiti aktivator ili primer?

 

Aktivatori Loctite®

 

Aktivatori Loctite® ubrzavaju stvrdnjavanje Loctite® proizvoda za osiguranje vijaka, brtvila za cijevne navoje, ljepila za cilindrične dijelove, proizvoda za brtvljenje prirubnica i trenutnih ljepila. Preporučuju se i za nanošenje pri niskim temperaturama (ispod 5 °C) i za ispunjavanje velikih zračnosti.

Za modificirane akrile (Loctite® 329, 3298, 330, F 246, 3342) aktivator je obvezan za pokretanje procesa stvrdnjavanja: aktivator se nanosi na jednu stranu, a ljepilo na drugu. Stvrdnjavanje započinje kada se dijelovi montiraju.

 

Primeri Loctite®

 

Primeri Loctite® koriste se za poboljšanje prianjanja na materijale koji se teško lijepe, npr. poliolefin (PP, PE), POM. Primeri Loctite® mogu se koristiti samo s ljepilima za trenutno lijepljenje.

 

Henkel nudi cjelokupni asortiman aktivatora i primera koji daju rješenja za sljedeće Loctite® tehnologije ljepila:

1. Aktivatori / primeri Loctite® za trenutno lijepljenje (cijanoakrilati)

Primeri Loctite® koriste se za poboljšanje prianjanja na podloge. Nanose se prije ljepila. Za inertne plastične podloge, npr. poliolefin, PP, PE, najbolje prianjanje postiže se pomoću Loctite® 770 / 7701. Aktivatori Loctite® koriste se za brže stvrdnjavanje. Poput primera, i aktivatori se najčešće nanose

prije ljepila. Aktivatori na bazi heptana imaju dobar vijek trajanja na površini i pružaju dobar estetski izgled spoja. Također su prikladni za plastiku sklonu pucanju pod opterećenjem. Aktivatori se mogu nanijeti i nakon ljepila, npr. za stvrdnjavanje ostatka ljepila.

2. Aktivatori Loctite® za modificirane akrile

Aktivatori Loctite® za modificirane akrile potrebni su za pokretanje procesa stvrdnjavanja. Obično se aktivator nanosi na jedan dio, a modificirani akril na drugi. Stvrdnjavanje započinje kada se dijelovi montiraju. Vrijeme fiksiranja ovisi o ljepilu, podlozi i čistoći površina.

3. Aktivatori Loctite® za osiguranje vijaka, brtvljenje cijevi i navoja, brtvljenje prirubnica, učvršćivanje cilindričnih spojeva i anaerobne akrile

Aktivatori Loctite® za tu skupinu ljepila koriste se za ubrzavanje stvrdnjavanja proizvoda. Preporučuju se za pasivne metale poput nehrđajućeg čelika ili tretiranih ili pasiviziranih površina. Aktivatori su dostupni kao furmule na bazi otapala ili bez otapala.